Hackbräde – …eller “cimbalom”

Antalet instrumentartiklar på sidan överstiger i och med denna artikel 50, och som en följd är det inte så många av kommande instrument som förekommer i var och vartannat hem direkt. När man nämner ordet hackbräde tänker många spontant på någon sorts skärbräda för köttstyckning, men det rör sig istället om ett stränginstrument. Jag har själv fått chansen att ta del av en hel del hackbräde-musik eftersom jag har bott i Slovakien. Hackbräde, som också är känt som cimbalom, är nämligen särskilt förekommande i just östeuropeisk musik.

Lär dig mer om detta spännande stränginstrument här nedan!

Hackbräde

Hur fungerar det?

Ett hackbräde består (titta gärna på bilden föreställande ett hackbräde samtidigt) av en öppen låda av trä på en ställning. Instrumentet påminner om både cembalon, klavikordet och till en viss del också pianot – men den avgörande skillnaden är att hackbrädet saknar klaver. Istället används en klubba för att slå an strängarna och åstadkomma tonerna.

Omfång:

C–e3 (vad innebär detta?)

Konsert-hackbrädet har ett ganska stort tonomfång om drygt fyra oktaver. Det hackbräde som används vid konserter utformades år 1874 av ungraren József Schunda.

Historia

Redan under medeltiden var det populärt att äga ett hackbräde i de högre stånden. Det har genom åren spridits och förekommer idag inte bara i Östeuropa utan också i engelsk och indisk folkmusik.

Musiktips

Ion Miu kallas Hackbrädets Gudfader och det med absolut all rätt. I det här klippet visar han ungefär allt som kan göras på en cimbalom; utöver att slå med hammaren går det också att knäppa till strängarna och åstadkomma en häftig effekt. Lystra till den östeuropeiska stilen – som framträder tydligt runt 02.20.

Köpa hackbräde?

Här behöver Musikinstrument tips på försäljningsställen, helst webbutiker men fysiska butiker fungerar också bra.

Detta är instrumentartikel nummer 51Musik-instrument.se (publicerad 31 juli 2010).

Kanske är också cittra ett instrument som intresserar dig?

  • Källförteckning