Bandoneón – Tangons dragspel

Bandoneón är ett slags dragspel som används flitigt i tango, i synnerhet i Uruguay och Argentina. Om du vill veta mer om dragspel i allmänhet kan du klicka här. Eftersom bandoneón så starkt förknippas med den sydamerikanska tangotraditionen finner många det förvånande att den faktiskt konstruerades av en tysk instrumentmakare. Detta skedde i mitten av romantiken, runt 1850-talet. Originalplanen var att skapa ett instrument för religiös musik och för den tidens populärmusik, så utvecklingen gick inte helt åt fel håll. Bandoneón nådde Argentina på 1870-talet. Det finns lättare saker än att spela bandoneón, med tanke på hur knapparna är placerade (inte i tonhöjdsordning, och högst uppe i hörnet). Dessutom beror deras ton på hur dragspelets bälg vidgar och sluter sig.

Bandoneon

Hur fungerar den?

Bandoneón härstammar från Tysklands konzertina. Instrumentet skiljer sig från det dragspel som i folkmun kallas för handklaver – bandoneón har inget klaver. Istället finns knappar på båda sidor om bälgen. När man trycker på en knapp kan instrumentet producera två toner beroende på om man drar bälgen inåt eller utåt. Och eftersom det finns knappar på båda sidorna blir det allt som allt fyra system att lära sig om man vill behärska instrumentet. En bandoneóns knappar är inte placerade för att göra det lättare att spela skalor, men för att underlätta spelandet av ackord.

Omfång:

Information saknas.

Historia

Den tysk som i mitten av 1800-talet skapade bandoneónen gick vid namnet Heinrich Band, och när sedan instrumentet nådde Argentina 20 år senare blev den snabbt en del av orchestra típica – tango-orkestern. Den världsberömde argentinske kompositören Ástor Piazzolla skrev mycket för bandonéon, och han behärskade också själv instrumentet. Piazzolla var en nationalistisk kompositör som ofta integrerade tango-elementet i sina klassiska verk

Musiktips

Orhan Avsar var en turkisk bandoneón-spelare som bland annat studerade i Buenos Aires. Här har du chansen att lyssna på hans förmågor som musiker.

Köpa bandoneón?

Det är inte hopplöst att hitta bandoneón i Sverige. Många butiker säljer dragspel som är modellerade efter bandoneón, och det finns en ganska stor köp-och-säljmarknad för dragspel i allmänhet. En titt på Blocket, Tradera, och Alla annonser lite då och då rekommenderas om du är ute efter en bandoneón!

Detta är instrumentartikel nummer 102Musik-instrument.se (publicerad 6 juli 2011).

Gå tillbaka till avsnittet Blåsinstrument på Musik-instrument.se.