Bygga instrument

Glömde du ta med gitarren till lägergården? Det behöver kanske inte vara en katastrof. För visst är det möjligt att bygga instrument med relativt enkla medel.

Jag hade aldrig tänkt mig att jag, som har samma händighetskompetens som en hushållsost, skulle få för mig att skriva en sådan här artikel. Jag inspirerades emellertid av en konversation med Anders på Soundwell.com, som under många år har byggt sina egna instrument och uppmuntrat andra till att göra det. Jag kommer därför referera en del till Anders sida, där detaljerad information om hans egna instrument, samt videokurser i instrumentbygge, finns upplagda.

Idén som lyfts fram på Soundwell är väldigt stimulerande, då man understryker att enkelheten inte behöver stå i vägen för kvaliteten. Det går att skapa små orkestrar med burkar och kanske lite strängmaterial. Och är det någon konstruktion som kanske kräver lite utöver det man har hemma i förrådet så finns möjligheten att införskaffa materialpaket från Soundwell. Jag vill särskilt rekommendera den här sidan, där du hittar både hjälpvideor samt en lista över de instrument du kan bygga och det material du behöver, samt instruktioner. Och vill man hellre ha det i bokform så är det bara att köpa häftet “Låt dej Låta”.

Bygga instrument - hammareKanske vill man också ta sig an utmaningen att bygga sig ett helt eget instrument? Varför då inte låta sig inspireras av andra nya instrument som du inte hittar i lexikon. Här är några av Anders instrument (har du också gjort ett – skriv gärna till Musik-instrument.se så kan jag skriva om det här).

Krummeluren – En naturtonsflöjt i hållbar plats formad som, ja, en krummelur. Instrumentet kan beskrivas lite som en lång, böjd blockflöjt i plast. Det är i synnerhet styrkan i luftflödet som avgör vilka toner som kommer ut när du spelar krummeluren. Läs mer.

Stavflöjten – En annan liknande konstruktion med den viktiga skillnaden att den inte är formad som en krummelur utan som en stav. Instrumentet är 69 cm långt och kan liksom krummeluren köpas från Soundwell. Läs mer.

Multiflöjten – 12 flöjter i en, som ger en möjligheten att spela i alla tonarter trots att dessa naturtonsflöjter inte är kromatiska. Principen påminner en aning om alphornsband. Läs mer.

Slagan – Detta rytminstrument, skapat av en kluven bambustav, visar på hur så gott som allt gripbart är ett potentiellt musikinstrument. Det gäller bara att ha kreativiteten. Läs mer om slagan!

Att bygga instrument behöver inte vara en omöjlighet. Visserligen ligger mångårig erfarenhet bakom exemplen ovan, men återigen, allt som behövs är lite kreativitet och god vilja. Måhända skulle det passa med en introduktionskurs av något slag?

Avslutar med ett allmänt tips för den kreative: På http://www.sotaprylar.se/nanoblock finns det flera Nano-blocks som föreställer instrument som flyglar, gitarrer och fioler. Nano-blocks är byggstenar som man bygger ihop små modeller med – ungefär som ett 3D-pussel!

Artikeln publicerad den 25 juli 2012.