Cello

Olikt vad många tror så är cellon den djupaste av instrumenten i violinfamiljen och dess enda basinstrument. Den i orkestern nästan ständigt förekommande kontrabasen tillhör nämligen gambafamiljen, vilken man kan se på dess sluttande axlar. En cello har, liksom violinen och violan, rundade axlar. Cellon har funnits med sen barocken och har  länge utgjort en viktig del i symfoniorkesterns djupa sektion, men är även kapabel att spela sköna solostycken. Läs mer om att spela cello, hur instrumentet fungerar, och vad det har för historia. Artikeln bjuder också på ett riktigt vackert musikklipp med cello.

För tips om var man kan köpa sig en cello, se längre ner på sidan!

Cello

Hur fungerar den?

Cellon liknar violinen och violan till formen men är stor och otymplig och cellisten kan inte lyfta sitt instrument, varför det är utrustad med en så kallad stackel längst ner för att kroppen inte ska behöva vila direkt mot marken. Stråken syns inte på bilden men är naturligtvis nödvändig för att sätta strängarna i gungning. Stråken hos instrumentet är utrustad med en spännskruv som justerar hur tight stråken är spänd. Detta har betydelse för ljudkaraktären. Plattan i mitten mot vilka strängarna är spända kallas för stall (tänk häst).

Omfång:

C–a2 (vad innebär detta?)

En cello är stämd en oktav under violan, vars lägsta ton är lilla c. Den lägsta strängen är således stora C, och de övriga stäms med kvintavstånd (sträng 2 – stora G, sträng 3 – lilla d, sträng 4 – lilla a). Cellon har dock kapacitet att spela toner två oktaver över den högst stämda strängen, och ännu högre flageoletter. Vanligtvis håller den sig dock runt lilla oktaven och det är därför vanligast att cellons stämma skrivs i basklaven (F-klaven) i notskrift.

Historia i korthet


Celli (plural för cello), som också kallas violoncelli, tillverkades liksom violinerna av de berömda violinbyggarna i Cremona, Italien. Som tidigare nämnt introducerades den tidigt i symfoniorkestern och har varit med genom Barocken, Wienklassicismen, Romantiken och Modernismen. Lite mer utförlig historia hittar du längre ner på sidan.

Musiktips

När man lyssnar på musik tenderar man vilja ha en kombination mellan bas och diskant, varför t.ex. många fiol-stycken innefattar ackompanjemang från andra instrument. Cellon däremot, har en fantastisk förmåga att kunna leverera både bas och diskant – till och med ensam. Det är därför det är så trevligt att lyssna på ett av den store Bachs preludium för ensam cello, vilket du kan göra här.

Köpa cello?

För er med begränsad budget och vill köpa cello begagnat kan jag med glädje säga att Blocket alltid brukar ha ett stort utbud. Även rekommenderade webbutiken Thomann säljer celli i massor.

Thomann celli

Blocket – celli till salu!

Fördjupning

Pablo Casals (1876-1973) har uttalat sig om instrumentet på ett riktigt tjusigt maner: “Cellon är som en vacker kvinna som inte har blivit äldre men istället yngre med tiden; mer raffinerad, mer graciös.” Dessa ord gör verkligen instrumentet rättvisa, för man kan inte annat än förundras av dess mångsidighet och förmåga. I en mindre konsertsal kan cellons mörkare register fylla upp hela rummet, samtidigt som den är fullt kapabel till att spela virtuosa solon på egen hand.

Lite mer historia: Även cellon låg Andrea Amati i Cremona bakom (läs också om fiolen). Den cello han byggde i 1572 var enligt honom själv så stor och magnifik att den fick heta “Kung Amati”. En av nackdelarna med instrumentet som det var byggt då var dess storlek. Dåtidens cello var betydligt större en dagens. Först år 1660 började man i Bologna börja experimentera med att bygga en lite mindre cello, och Stradivarius färdigställde någon gång mellan 1707 och 1710 en cello med en längd på ungefär 75 cm. Denna längd har varit standard för en cello sedan dess. På grund av att cellon under en så lång period var så pass otymplig så tog det ett bra tag innan kompositörer började skriva för den regelbundet. Domenico Gabrielli (1655-1690) var en av de första, och 1684 skrev han Balletti, gighe, correnti, sarabande, a due violini e violoncello con basso continuo för fiol, cello, och generalbas. Detta var ett av de första ordentliga musikstyckena med en cello i en huvudroll.

Visste du att …

… Edward Elgars cello-concerto från 1919 ses inte bara som ett av kompositörens bästa verk utan också ett av tidernas bästa klassiska verk?

… Benjamin Brittens “Cello Symphony” är nästan ett lika stort måste (att lyssna till)

… I Mauricio Kagels “Match” (1964), om den framförs på rätt sätt, så tar de två cellosolisterna på sig bordtennis-outfit och “spelar mot varandra”

Noter till cello: Det finns ett gäng bra sidor där man kan hitta cellonoter. Vill du ha gratis noter så är inte det jätteenkelt om du letar efter särskilda noter, men är du bara ute efter hyfsade övningsnoter så är 8notes en strålande sida, som är utrustad med drygt 1000 noter till cello. Billiga noter till cello kan du hitta på MusicNotes där det förstås finns ett betydligt större utbud. Och några dollar borde man väl kunna punga ut med?

Detta är instrumentartikel nummer 10Musik-instrument.se (publicerad 18 augusti 2009).

Läs också om de andra stråkinstrumenten i orkestern – fiol, viola (altfiol), och kontrabas!

Gå tillbaka till avsnittet Stränginstrument på Musik-instrument.se!