Cembalo – barockens piano

Pianots föregångare var den store Johann Sebastian Bachs favorit bland klaverinstrumenten. Möjligen är detta för att han inte hade tillgång till pianot, som inte var uppfunnet, men det går inte att komma ifrån att ljudet av en cembalo ger en alldeles särskild känsla av svunna tider och den så musikaliskt sköna barocken. Cembalon ska inte blandas ihop med klavikordet, som är ett billigare och mer tystlåtet musikinstrument. Hur fungerar cembalon och vad har den för tonomfång? Under vilken period i musikhistorien användes den mest? Svar på dessa frågor och ytterligare information om cembalon hittar du här nedan!

För dig med ett särskilt intresse för detta klaverinstruments historia finns ett litet extra fördjupningsavsnitt.

Cembalo

Hur fungerar den?

Cembalon, som är känd som “harpsichord” i engelsktalande länder, skiljer sig från pianot i den bemärkelsen att man som musiker inte kan påverka instrumentets volym. Små stift placerade i “trälådor” som sitter under tangenterna slås mot strängar när tangenterna slås an. Dessa strängar är så pass tunna så att de tillstymmelser till övertoner som inte tillhör toppregistret relativt snabbt försvinner, och bara de allra högsta hörs. Detta faktum ger cembalon dess vassa, skarpa och ljusa klang.

Omfång:

C–f3 (vad innebär detta?)
Det är mycket svårt att ge exakt tonomfång för detta instrument, då det varierar starkt från cembalo till cembalo. Relativt vanligt förekommande är emellertid 41/2-oktav-cembalon, omfånget för vilken är den som står angiven. De största brukar ha ett omfång på ungefär 51/2 oktav.

Historia

Det bör nämnas två gånger att just Barocken, från början av 1600-talet till mitten av 1750-talet, var cembalons glansperiod innan pianofortet tog över. Bach förknippas med cembalon och många påstår att hans fugor inte ska spelas av något annat instrument. Cembalon var ett ganska kostsamt klaverinstrument och tillhörde framför allt adeln. Lite mer historia finns att läsa längre ner på sidan!

Musiktips


Den italienska tonsättaren Domenico Scarlatti skrev flera verk som lämpar sig bra för att framföras på en cembalo. Med en duktig cembalist blir det dessutom en sann njutning, och det kan vi höra i bland annat det här klippet där Scarlattis makalösa sonat i D-moll spelas.

Köpa cembalo?

Moderna är det inte längre, och man kan inte annat än konstatera att det finns enklare saker än att köpa cembalo. Dock så är de lite som pianon nu för tiden – de anses inte längre vara lika fina prydnader som förut. Pianon skänks ju bort för fullt, men riktigt så enkelt kan man inte få tag på en cembalo. Det kan emellertid vara riktigt lönsamt att hålla koll på både Tradera och Blocket.

Blocket – cembalon till salu!

Tradera – cembalon säljes

Fördjupning

Lite mer historia: Första gången historien såg en cembalo, eller åtminstone en föregångare till cembalon, var 1397, då ett instrument vid namn clavicymbalum uppfanns i Padua. I England fick det heta “virginal” (sv. “jungfrulig”, fråga mig inte varför – någon sorts översättning kanske). Inte förrän från och med 1607 ändrades detta namn till “harpsichord” som det heter än idag (från italienskans “arpicordo”). Till svenskan inspirerades vid istället av originalnamnet. Den äldsta överlevande cembalon tror man är från 1515. Cembalon användes ständigt som generalbas (it. “basso countinuo”) under barocken, och vanligen skrevs stycken för antingen ett par instrument och generalbas, eller mindre orkester inkluderande generalbas. Det går inte att understryka tillräckligt hur viktig cembalon var för musiken under barocken. Men givetvis ville man utveckla den och arbetet satte igång på allvar under 1700-talet. Cembalons stora svaghet är förstås att dess dynamik inte går att justera. Under första halvan av 1700-talet så jobbades det mycket med olika mekanismer för att variera instrumentets klangfärg, men i samma veva växte sig den relativt nya uppfinningen piano fram. Johann Sebastian Bachs son Johann Christian Bach gjorde ett framträdande som pianist år 1768, och den engelska huvudstaden blev hänförd av underverket. Cembalo-eran var på väg mot sitt slut.

Detta är instrumentartikel nummer 17Musik-instrument.se (publicerad 2 januari 2010).

Läs också om klavikord!

Gå tillbaka till avsnittet Klaverinstrument på Musik-instrument.se!