Clavinet – elektroniskt 60-talsinstrument

Clavinet är ett elektromekaniskt instrument och ett av de allra nyaste instrumenten här på sidan. Clavinet utvecklades och producerades av företaget Hohner, främst under 1960- och 70-talet. Man skulle kunna säga att en clavinet är ett elektroniskt amplifierat klavikord. Tjusigt, inte sant?

Clavinet användes mycket inom både rock och funk, samt (inte minst) i psykadelisk musik. Under 80-talet var det ett väldigt populärt instrument inom popen och kanske i synnerhet europopen. Det finns många olika modeller, vanligen namngivna med någon sorts siffra eller bokstäver. Några exempel på modeller är I, II, L, C, och 6!

Clavinet

Hur fungerar den?

En clavinet har metalltungor på undersidan av var och en av de 60 tangenterna, och när tangenterna slås an slår dessa tungor an metallsträngar vilka återfinns ännu ett lager under. Det är här som det elektroniska kommer in i bilden, då mikrofoner plockar upp vibrationerna från metallsträngarna. Ljudet förstärks sedan av en elektronisk förstärkare.

Omfång:

F1–e3 (vad innebär detta?)

En vanlig modell har ett omfång på fem oktaver, vilket är drygt två oktaver mindre än pianot (jämför pianots 88 tangenter med clavinetens 60).

Historia

Den första clavineten kom år 1964, varefter den började utvecklas i flera olika varianter. Exempelvis kom Clavinet L år 1968 – en clavinet med en triangulär kropp och träben. År 1982 avstannade dock produktionen, även om vissa japanska digitalpianon producerad efter det året titulerades Clavinet DP.

Musiktips

En av det senaste århundradets storheter var en stor fan av instrumentet, och var dessutom en mycket begåvad utövare av det – se Stevie Wonder live i Brasilien.

Köpa clavinet?

Det finns utan tvekan instrument som är lättare att få tag på. I synnerhet i det här landet. Musikinstrument behöver därför hjälp med att hitta webbutiker i Sverige där man kan köpa detta elektroniska instrument. Har du förslag? Följ då länken och kontakta sidan!

Detta är instrumentartikel nummer 92Musik-instrument.se (publicerad 5 januari 2011).