Engelskt horn – ett änglainstrument

Det är ett horn artikeln handlar om, alltså rör det sig om ett bleckblåsinstrument. Så tänker man i alla fall gärna om man läst texten om blåsinstrument här på sidan. Hornen tillhör familjen bleckblås, så enkelt är det. Men sanningen med det horn som kallas för engelskt horn är att det är mycket nära släkt med oboen, och således ett träblåsinstrument. Återigen har det skett ett fånigt missförstånd någonstans i musikhistorien (det slarvigt skrivna b:et resulterade ju i att många än idag kallar sjunde tonen i C-durskalan för “h”, om man vill tro på den skrönan). Engelskt horn är på franska “corn anglais”, men ursprungligen, på grund av sin rika och vackra klang, beskrevs instrumentet med sammansättningen “cor anglais” (änglars ljud). Där n:et någonstans försvann, försvann logiken!

Engelskt horn

Hur fungerar det?

Engelskt horn är ett av de träblåsinstrument med dubbla rörblad. Rörbladsdelen är fastsatt på ett böjt metallrör, vilket skiljer engelskt horn från oboe, bortsett från storleken (oboen är mindre) samt det faktum att klockstycket hos ett engelskt horn faktiskt är päronformat. Ljudet alstras sedan via rörbladens vibrationer.

Omfång:

e–bb2 (vad innebär detta?)

Engelskt horn går ungefär en kvint lägre än oboen, och kan därför kallas oboens alt, eller tenor om man så vill. Instrumentet klingar allra vackrast i den ettstrukna oktaven där dess fylliga klang kommer fram mest.

Historia

Viktigast att få med sig från det här avsnittet är det faktum vi redan varit inne på: det engelska hornet är inte engelskt och absolut inte något horn. Man tror istället att ursprungsplatsen ligger i dagens Polen, och att instrumentet skapades runt 1720. Det som hände var förstås att instrumentbyggare utgick från oboen och mixtrade med klockstycket och röret, samtidigt som de gjorde instrumentet större. Engelskt horn blev snabbt populärt och många av den moderna tidens symfonier inkluderar stämmor skrivna för det skönklingande instrumentet.

Musiktips

När jag letade efter lämpliga klipp med engelskt horn ramlade jag över en självinspelad och fullständigt informell video med en kille i T-shirt, Robert Silla. Var redo att genast klicka mig vidare, men föll för musikerns känsla och skickliga dynamiska skiftningar i sitt spelande. Melodin är från symfonin “From the New World” av Dvorak, och är skriven för oboe. Engelskt horn fungerar emellertid strålande bra. Här är klippet.

Köpa engelskt horn?

Att hitta engelskt horn till bra pris är inte alltför lätt men i Sverige finns en privatist specialiserad på träblåsinstrument. Hos honom kan du köpa engelskt horn, klarinetter, oboer och mycket mer. Se länk nedan!

Engelskt horn till salu!

Detta är instrumentartikel nummer 19Musik-instrument.se (publicerad 3 januari 2010).

Läs också om andra träblåsinstrument som klarinett och fagott!

Gå tillbaka till Blåsinstrument på faktasidan Musik-instrument.se.