Ensembler

Det här avsnittet innehåller information om olika ensembler inom musiken. Detta handlar alltså inte om de olika instrumentfamiljerna, om vilka du hittar information i huvudmenyn här på sidan, utan om ensembler som har att göra med grupper av instrument.

Exempel på instrumentensembler är symfoniorkester, storband, barockorkester, blåskvintett och stråkkvartett.

Många ställer sig just de frågorna. Vilka instrument ingår egentligen i symfoniorkestern? Hur är de placerade på scenen? EnsemblerOch är det en eller två fioler i en stråkkvartett. Vad är en sinfonietta? Många har en ganska god uppfattning om vilka instrument de gillar att lyssna på. Men när det bara står “concerto för stråkkvartett” på programmet, kommer jag då få höra min älskade cello?

För att gå vidare på ämnet ensembler följer här en lista av alla de grupper av instrument som lagts upp på sidan så här långt. Varje ensemble har sin egen artikel!

Lista över ensembler:


Symfoniorkestern – jätteensemblen. Den stora symfoniorkestern är kanske den mest kraftfulla och eftertraktade av alla ensembler. Här kan du lära dig exakt vilka instrument som ingår, var de befinner sig på scenen, och lite om varför det är just så.

Stråkkvartetten – det perfekta klassiska bandet. Ensemblen stråkkvartett blev så oerhört populär inom den klassiska musiken så att det nästan är svårbegripligt. Sedan Wienklassicismen har kompositörer skrivit för stråkkvartett – utan riktiga uppehåll.

Storbandet – en större jazzorkester. Här kan du lära dig om storbandet, som är en jazzorkester traditionellt bestående av 17 instrument. Vilka är dessa? Lär dig detta och mycket mer genom att klicka dig till artikeln!

Blåskvintetten – kammarmusik för blås. En annan standardiserad grupp av instrument är blåskvintetten. Vad är skillnaden mellan de ofta använda termerna “blåskvintett” och “blåsarkvintett”? Det och mycket mer kan du lära dig här!

Kammarkör och andra körsemsembler. Här är en kort och koncis artikel perfekt för dig som har lite dålig koll på vilka olika körtyper det finns.

Rockbandet – modern ensemble. Under de senaste 60 åren har rockbandet växt fram som en standardensemble inom musikvärlden. Det är inte en ensemble som alltid ser likadan ut, men läs om rockbandet och de vanligaste instrumenten genom att klicka på länken ovan!

New Orleans och det tidiga jazzbandet. Här kan du lära dig om den tidiga standardensemblen inom New Orleans-jazz. Hur ser den ut om man jämför med storbandet?

Den mindre sinfoniettan. I jämförelse med symfoniorkestern så är sinfoniettan mindre och har oftast inte alla de instrument som dess storebror har. Ta reda på mer genom att klicka på länken!

Mariachi – mexikansk ensemble. Den mexikanska instrumentensemblen mariachi har gjort succé inom världsmusiken. Inhämta mer kunskap genom att klicka på ovanstående länk!

Spelmanslag – den svenska ensemblen. Den mest kända svenska musikensemblen – eller mest karakteristiska, snarare – är spelmanslaget. Här kan du lära dig mer om det!

Klezmer – östeuropeisk ensemble. Av de ensembler och musikstilar som figurerar i Europas östra delar så är nog klezmer mest känd. Lär dig mer!

Kinesisk orkester – Kinas motsvarighet till symfoniorkestern. Kina har en helt egen orkester, med helt andra instrument än vi förväntar oss höra när vi går på en konsert med klassisk musik. Klicka på länken för att få kunskap om denna ensemble!

Här på sidan finns också en artikel om instrument under Antiken som kanske kan intressera!