Harpa – himmelska strängar

Det himmelska stränginstrumentet med namnet harpa trollbinder med sin mjuka klang. Harpan förekommer ofta i den moderna symfoniorkestern, och musikern som brukar harpan kallas harpist. De vanligaste frågorna som dyker upp när harpan kommer på tal är: Hur fungerar den? Vad har den för tonomfång? Finns det något annat än strängarna som reglerar tonhöjden? När uppfanns harpan? Alla dessa frågor finns besvarade här i artikeln, samt den kanske allra vanligaste frågan som folk ställer sig: “Hur många strängar har en harpa egentligen?” Svaret finns bara några rader ner!

För dig som är extra intresserad har det också skrivits en liten fördjupningsdel. Du hittar den längst ner på sidan.

Harpa

Hur fungerar den?

Harpan tillhör kategorin stränginstrument där strängarna knäpps för att åstadkomma ljud. Förutom dess 47 strängar är också var harpa utrustad med sju pedaler för att ändra tonhöjd. Harpans främre del som liknar en pelare kallas kort och gott för “pelare”. Det tjockare, undre partiet i vilket strängarna är fästa är ihåligt och fungerar därför som resonanslåda. Vanligt är att harpisten spelar arpeggion, glissandon och flageoletter, istället för att bara spela hela ackord.

Omfång:

H2–G4 (vad innebär detta?)

Harpan kan nästan utmana pianot i tonomfång, då den kan spela över sex och en halv oktav. Pedalerna gör också att alla tonarter inom det angivna omfånget kan spelas.

Historia

Redan under antiken spelade man harpa, även om dåtidens harpa var aningen mindre än dagens. Först under sent 1700-tal började pedaler utvecklas (=pedalharpa). Kända harpbyggare då var Erard (London) samt Cousineau (Paris). Harpan är fortfarande ett mycket viktigt instrument i flera kulturer, och förekommer i synnerhet mycket i irländsk musik. Under romantiken blev den ett vanligt förekommande orkesterinstrument. Mer historia hittar du längre ner!

Musiktips

Det finns ett mycket vackert tema ur Romeo & Juliette, komponerat av Nino Rota som är mest känd för musiken till oscarsbelönade Gudfadern, för vilket ett snyggt arrangemang för harpa har skrivits. Här kan du höra Kirsti Griffiths spela det. Det är mycket trevligt och avkopplande.

Köpa harpa?


Harpan har ännu inte slagit på Internet, kanske för att den är så stor och otymplig. Men det funkar alltid att köpa harpa begagnat, och Blocket har alltid ett litet utbud. Det finns en väldigt bra sida för nordiska harpor med namn från en nordiska asagudarna, men dessa skiljer sig en del från orkesterharpan. Om du har ytterligare tips får du väldigt gärna kontakta sidan.

Blocket – harpor till salu!

Fördjupning

Förutom sin form finns det en aspekt som särskiljer harpan från alla andra stränginstrument. Harpans strängar är nämligen placerade vinkelrätt mot resonanslådan (90 grader) medan andra instruments strängar går parallellt med resonanslådan. Den första harpan tros ha formats från en jägares båge så tidigt som 3000 f.Kr. i västra Asien. I dåtidens civilisation tror man att den användes vid processioner och banketter. Många av dessa harpor dekorerades med ett tjurhuvud-motiv. Harporna nådde sedan Egypten och egyptifierades, liksom mycket annat, av någon hagalen farao. Detta skedde någon gång runt 2650 f.Kr., och vanligen användes de till att ackompanjera sång (vilket harpan ofta gör även idag).

Visste du att …

… En av de största harpisterna genom tiderna är Carlos Salzédo (1885-1961) som skrev oerhörda mängder musik för harpa? Några av hans verk får man inte missa, däribland “Scintillation” och “Variations sur un thème dans le style ancien”.

… Guinness, det mörka irländska ölet, har en harpa som logga?

… I Ramses III:s gravkammare finns en stor väggmålning föreställande en nästan två meter hög harpa? Denna var till skillnad från dagens harpa utrustad med nio stringar, och inte fyrtio-sju.

… Harpa traditionellt var ett instrument som främst kvinnor spelade? Så var fallet i det gamla Egypten, i antikens Grekland, och även i Romarriket. Och lustigt nog, om man ser till harpvirtuosi nu för tiden, så har den traditionen levt kvar. Även om det finns många skickliga män som spelar harpa så hittar vi kanske främst namn som Sidonie Goossens och Marisa Robles.

… Sidonie Goossens var en av Englands mest uthålliga harpister? Hon föddes 1899 och var med och grundade BBC-orkestern i början av 1920-talet. Hon var sedan harpist i 60 år, till 1981, då hon 82 år gammal valde att gå i pension. I samma veva rekommenderades hon för titeln dame, men detta gick inte igenom, eftersom Margaret Thatcher var av åsikten att man inte kan hålla på och ge en orkestermusiker dame-titeln. Sidonie Goossens levde tills hon var 105 år, så måhända finns det något magiskt med att spela harpa. Väljer man att tro det så ska man inte börja spela valthorn – Sidonies bror, en skicklig valthornist, dog mycket ung under första världskriget.

Detta är instrumentartikel nummer 7Musik-instrument.se (publicerad 11 augusti 2009).

Du kan läsa om många andra orkesterinstrument på sidan. Varför inte lära sig lite om det engelska hornet eller kanske tuban?

Gå tillbaka till avsnittet Stränginstrument på Musik-instrument.se!