Hi-hat – oersättlig i trumsetet

Inget trumset utan hi-hat; det lustigt utformade slagverksinstrumentet som både kan öppnas och stängas beroende på hur man vill att det ska låta. Hi-hat (som kommer från engelskans “high hat”) uppfanns för ungefär 100 år sedan (skrivande stund=2010) och var då en konstruktion man utformade utifrån konceptet “slå två cymbaler mot varandra”. Lär dig mer om hur man spelar hi-hat – det finns många olika sätt – här nedan. Ta också del av ytterligare information om slagverksinstrumentets riktigt spännande historia. Därutöver missa inte det läckra musikklippet under “musiktips”!

Är du ute efter att handla finns det några tips längst ner på sidan!

Hi-hat

Hur fungerar den?

En pedal vid golvet justerar hur du vill ha din hi-hat. Vill du ha den öppen (som på bilden)? eller stängd (cymbaler ihop). Bara där har du valmöjligheter nog att få ut tre olika ljud från instrumentet. Slå an den övre cymbalen med en trumpinne när hi-haten är öppen, slå an den när den övre cymbalen när hi-haten är stängd, samt själva stängningen av hi-haten (när cymbalerna slås ihop), är tre ljud som tydligt går att urskilja. En stängd hi-hat ger exempelvis ett betydligt “softare” ljud än en öppen.

Omfång

Hi-hat består av cymbaler som tillhör undergruppen av slagverk “idiofoner”. Idiofoner har rätt ofta obestämda omfång, vilket är fallet här.

Historia

Inget slagverksinstrument har det hänt så mycket med sen den gången man kom på att man kunde ta alla militärinstrument och sätta ihop dem till ett trumset någon gång i början av 1900-talet, som med just hi-haten. Grundtanken med två cymbaler är ju att de ska slås mot varandra, men när en trummis ska göra det har han inte händer över till så mycket annat. Två-cymbal-principen fick alltså successivt lösas på annat sätt. Pedalen var den första lysande lösningen, varefter man kom på att varför inte skapa sig möjligheten att spela med trumpinnar också? Instrumentet höjdes och med ens blev det en hi-hat. Sedan har det under hela århundradet skett förändringar i hi-hatens konstruktion för att få ut så mycket som möjligt av den.

Musiktips

Slagverksteknik på hög nivå uppvisar Max Roach på sin hi-hat här! En negativ sak är att han bara spelar på en stängd hi-hat, så det finns nog mer pedagogiska klipp. Icke desto mindre kändes det tillräckligt läckert för att läggas upp här.

Köpa hi-hat?

Hi-hat och andra cymbaler finns det gott om i onlinebutiker, både begagnat och nytt. Enklast är det att köpa hi-hat med ett trumset, men samtidigt är det förstås inte enda möjligheten. Thomann har ett skaplig utbud som är värt att kolla in.

Thomann Hihatcymbaler

Blocket – begagnade hi-hatar

Detta är instrumentartikel nummer 27Musik-instrument.se (publicerad 16 januari 2010).

Läs också om virveltrumman, en annan viktig del av trumsetet.

Gå tillbaka till Slagverk – en instrumentfamilj.