Lära sig spela instrument: onlineguider

Sanningen att säga, hård träning och självdisciplin krävs för att bli en duktig instrumentalist. Men med hjälp av nätet kan man få sig en liten tjuvstart till att lära sig spela instrument. Onlineguider finns tillgängliga för många olika musikinstrument, och många webbsidor är helt och hållet vigda till att hjälpa dig komma igång med att lära dig ett specifikt instrument.

Med detta vill jag inte uppmuntra till att strunta i att betala för privatlektioner. Att hitta något online som är mer givande än att faktiskt ha ett ställe och en expert att gå till är så gott som omöjligt. Men alla har inte obegränsat med tillgångar, och ibland har man helt enkelt inte råd att betala för lektioner. Då är det hög tid att börja leta rätt på onlineguider. Hittade du hit först? Du har tur. Jag har letat lite åt dig!

Lära sig spela piano online

Lära sig spela instrument - geishaFör några år sedan kom jag för första gången i kontakt med Webmaster på Spelapiano.org genom ett länksamarbete. Det har senare gått upp för mig hur pass bra sidan är innehållsmässigt. “Spela Piano” erbjuder ett lugnt och metodiskt arbetssätt, där du via startsidan kan börja med att bekanta dig med klaviaturet genom ett virtuellt piano. Du kan senare lära dig skalor och ackord i din egen takt, med hjälp av mycket bra illustrationer. En finurlig liten sida för dig som vill få bättre koll på pianoackord är Pianoackord.se.

Lära sig spela gitarr online


Vad gitarr beträffar finns åtminstone två riktigt bra onlineguider, och vilken man föredrar har väl egentligen mest med smak att göra. En sida där jag själv försökt mig på några övningar (jag är annars pianist) är Gitarrkurser.net – en sida som jag vet många har dragit nytta av. Det är en kopiöst innehållsrik sida, och Marcus som driver den illustrerar med både videor och bilder. En annan strålande trevlig sida är Gitarr.org, som är alternativet för dig som finner Gitarrkurser.net lite för innehållsrik. Gitarr.org har ett väldigt stilrent och snyggt upplägg, med flera illustrationer även här.


Lära sig spela trumpet online

Visst, även för trumpetaren finns det onlinekurser att ta del av. På Trumpet.nu erbjuds du bland annat ett utförligt teoriavsnitt och en stor mängd grepptabeller. Sidan ges ut av Notfabriken.

 Lära sig spela fiol online

Man måste ta sig tid att berömma alla sorts nytänkande initiativ. Webben erbjuder inte bara en plattform för att lägga upp permanenta guider, utan erbjuder också möjligheten till mer direkt kommunikation, som inte är beroende av geografisk närhet. Fiolskolan.se erbjuder fiollektioner online i form av olika paket som kan inkludera allt från privatlektioner över Skype till videolektioner och forumlektioner. Det här är förstås inte gratis, men ett billigare alternativ än privatlektioner på traditionellt maner. Dessutom har du en lärare vilket ofta är ovärderligt för självdisciplinen.

 Lära sig spela trummor online

Även för trummisen finns det ett par riktigt bra alternativ. Att bli en bra trummis helt på egen hand är ingen dans på rosor, så varför inte ta några virtuella trumlektioner? Trumskolan.se, med trumlärare Janne Jansson i spetsen, erbjuder just detta. Är du ute efter en mer teoretisk (och väl kompletterande) överblick rekommenderas Trummor.net!

Lära sig spela munspel online

Man kanske inte tänker sig att nätet direkt svämmar över av munspelssidor på svenska, men faktum är att det finns minst två som är riktigt bra. Munspel.nu är exempelvis en utmärkt sida för nybörjare inom munspelande med information om tekniker, skötsel, och en lång rad melodier att öva på. Vidare har Fyristorg.com en trevlig sida om bluesmunspel, som bland annat innehåller en kort “kom igång”-kurs!

Musik-instrument.se tar gärna emot tips på fler instrumentkurser online. Min egen research har visat på att man väl egentligen inte kan vänta sig liknande onlineguider i andra än de vanligaste instrumenten, men det innebär inte att det inte skulle finnas fler än de listade ovan att skriva om.

Kontakta sidan.