Mandolin – italiensk gura

Stränginstrumentet mandolin får en ärofylld egen artikel här på sidan. Det skulle kunna stå lite om den i en bisats här, eftersom den är medlem i instrumentfamiljen lutor, men den förtjänade mer än så. Liksom gitarren är mandolinen ett så kallat knäppt stränginstrument, men spelas nästan alltid med hjälp av ett plektrum. Mandolinen utvecklades i Italien under 1600-talet som en variant på lutan, men det kan du läsa mer om under “historia”.

Vill du dessutom veta mer om hur mandolinen fungerar, hur den spelas och vad den har för tonomfång, lyd det goda rådet att fortsätta läsa! Längst ner finns också några köptips.

Mandolin

Hur fungerar den?

En mandolin är byggd som en gitarr med en ihålig kropp, tillika resonanslåda, och hals med strängar. För att vara stränginstrument är mandolinen ganska hög (i frekvens), vilket gör att tonerna som resulterar från att man knäpper på strängarna inte ljuder så länge. Drar man till den tjockaste strängen på gitarren (som ger lägst tonhöjd) så kommer den tonen ljuda längre än om man drar till den smalaste, för att illustrera med ett exempel. Ett vanligt sätt att spela mandolin är därför tremolo – (rapida upprepningar av ett eller flera strängpar). En mandolin kan ha olika stil på sitt utseende, bland annat Neapel-stil och banjo-stil.

Omfång:

g–c4 (vad innebär detta?)

Strängarna på en mandolin stäms oftast enligt följande (från lägst till högst): g, d1, a1, e2. De högsta tonerna som kan tas på mandolinen är riktigt höga – ända upp till fyrstrukna oktaven kan den gå.

Historia

Någon gång under lutans storhetsperiod på 1600 och 1700-talet utvecklades också det som idag kallas för mandolin. Den form vi är vana vid tillverkades från början bara i Neapel, därav namnet på stilen. Mellan 1750 och 1810 reste italienska musiker såsom Signor Leone och G. B. Gervasio runt och spelade på sina lutinstrument och spred det över Europa. Idag är mandolinen särskilt populär inom keltisk musik, jazz och en del klassisk musik.

Musiktips

För att fästa särskilt uppmärksamhet vid mandolinen i klassisk musik tänkte jag lägga upp ett klipp med Vivaldis Mandolinkonsert i C-dur. Trots dess ganska vassa klangfärg är mandolinen väldigt trivsam att lyssna till.

Köpa mandolin?

En mandolin kan man få ny för både 1,000 och 10,000 kronor beroende på vad man har för krav. Begagnat finns det nästan alltid ett dussin alternativ att välja bland.

Köp på Thomann

Köp på Blocket (begagnat)

Detta är instrumentartikel nummer 49Musik-instrument.se (publicerad 31 juli 2010).

Kanske vill du också läsa om domra, ett ryskt instrument som påminner om mandolinen?

Gå tillbaka till avsnittet Stränginstrument på Musik-instrument.se!