Medeltida instrument

Alla dessa filmer som utspelar sig under medeltiden får en att känna att man någon gång borde försöka bekanta sig med medeltida instrument. Inte sällan i sådana filmer hör man ett karakteristiskt ljud från blåsinstrument och lutinstrument som direkt för tankarna till riddare i blank rustning, tornerspel, och allt vad det är. Och hörde man samma ljud utanför filmmediet så skulle samma associationer väckas.

Så jag tänkte, varför inte ägna ett inlägg åt att kolla på några av de där medeltida instrumenten? Jag kan börja med att erkänna att jag velat börja med serpenten – det ormformade bleckblåsinstrumentet – men sedan har jag insett att den ju inte uppfanns förrän i slutet av 1500-talet. Händel ska ju förskräckt ha utbrustit “Åh! Inte ormen som förförde Eva!” när han hörde serpenten spela för första gången. Vidare ska den legendariske filmkompositören David Raksin ha beskrivit dess ljud som “en åsna med emotionella problem”.

Nu fick jag med ett par rader om serpenten i alla fall, så vi får hoppas att jag är nöjd nu. Här kommer ett gäng instrument som faktiskt fanns på Medeltiden:

Medeltida instrumentKrumhorn – Det stavformade krumhornet dök upp alldeles mot slutet av Medeltiden och i början av Renässansen. Namnet kommer från tyskan och betyder “böjt horn”. Krumhornet har det där surrande ljudet som åtminstone jag tenderar koppla samman med medeltiden, så om du hör det när du ser på en film som utspelar sig då så kan det vara ett krumhorn eller någon av dess föregångare.

Skalmeja – Detta blåsinstrument fanns både under medeltiden och i en något förfinad version under renässansen och barocken. Även skalmejan har den där lite raspiga klangfärgen.

Sacqueboute – Senare versioner av detta instrument har i Sverige kommit att kallas för barocktrombon. Vad 1400-talsvarianten kallas på svenska vet jag inte, men det är definitivt en trumpetföregångare värd att lära sig lite mer om!

Vevlira – Ett inlägg om medeltida instrument som inte nämner vevliran är ofullständigt. Vevliran är utrustad med både melodisträngar och bordunsträngar och dess gyllene era var definitivt under medeltiden.

Det är alla jag hinner med för stunden! Vill du utforska fler instrument från medeltiden kanske musikverktyg som organetto, psalterium och lutan kan intressera?