New Orleans – Jazzband

Den här korta artikeln handlar om jazzband och hur den tidiga jazzen såg ut. Jazzmusiken växte fram på allvar i New Orleans i södra USA, innan den tog sig norrut. Här standardiserades en viss jazzensemble, som spelade tillsammans lite överallt på gatorna.

Det här var alltså innan tiden för storbandet (ta reda på mer), som var (logiskt nog) en betydligt större konstellation av jazzmusiker. Den tidiga New Orleans-jazzen centrerade kring gatumusiken, och således fanns det inte hur många möjligheter som helst. Piano fanns det sällan möjlighet till, och ett riktigt trumset kunde vara svårt att få ut. Istället såg den tidiga New Orleans-jazzensemblen ut ungefär så här:

New Orleans-jazz: “The Front Line”

“The Front Line” inom jazz refererar till de instrument som snarare tar soloroller eller gör små instick, än utgör ackompanjemanget. Oftast utgörs “The Front Line” uteslutande av blåsinstrument:

Huvudrollsinnehavaren – trumpet! I de allra flesta fall har antingen trumpeten eller kornetten huvudrollen (den mest framträdande melodin) inom den tidiga New Orleans-jazzen

Den mångsidiga klarinetten. Detta trevliga instrument kan både agera soloinstrument, och lägga in sekundära melodier (eller “kontramelodier”) i musiken. I många fall är det just den sistnämnda rollen som tilldelas klarinetten.

Den lite djupare trombonen. Får också många roller, och kan, när den ha tråkigt, också ackompanjera basgången som skapas antingen av en tuba eller av en kontrabas.

New Orleans-jazz: “Rytmsektionen”

Rytmsektionen, eller “kompinstrumenten” utgörs vanligen av:

Banjon – dubbelrollsinnehavaren. Ofta saknas det trumset, och desto oftare piano inom klassisk New Orleans-jazz. Banjon har med sitt karaktäristiska ljud förmågan att erbjuda både rytm och ackord.

Bastuban – Inte sällan så är det tuban som får skapa basgången, men kontrabas är inte sällan förekommande.

Den klassiska New Orleans-jazzen är ofta ganska swing. Ett bra sätt att bekanta sig med den är faktiskt att se på en av de senaste Disneyfilmerna – Prinsessan och grodan (2009).

Artikel publicera den 6 november 2011.

Gå tillbaka till Ensembler: en guide till olika instrumentgrupper.