Noter online – utförlig guide

I detta avsnitt publiceras ett antal artiklar för dig som är intresserad av att få tag på noter online. Under hösten 2011 lades det upp texter där du kan få hjälp att hitta noter till ett specifikt orkesterinstrument – alltså till de instrument som vanligen huserar i symfoniorkestern. För information om var man kan hitta noter till andra musikinstrument får man troligtvis vänta till 2012 (är man nothungrig redan nu så rekommenderas således andra sidor som tipsar om noter online). En artikel om gitarrnoter finns emellertid redan nu!

Det finns mängder av sätt att komma över noter online, vilka kommer att diskuteras i detalj i de instrumentspecifika artiklarna som listas här nedan allteftersom de dyker upp. Här följer dock en liten överblick över de möjligheter som finns kunden tillhanda.

Om du scrollar ner lite hittar du  listan över instrumentspeficika artiklar!

Noter online – webbutik:

Det finns både svenska och internationella webbutiker där man kan köpa noter. Från webbutiker beställer du fysiska noter och får hem de i brevlådan eller med paket. Det är ett bra men ibland hyfsat dyrt sätt att köpa noter online, men du kan vara säker på att få kvalitetsnoter, och det kommer aldrig att kosta lika mycket som det kan göra i en vanlig notaffär!

Ladda ner

Noter onlineDu kan ladda ner noter online också. Många sidor, i synnerhet internationella eller amerikanska, har dessa funktioner. Att ladda ner noter till musikinstrument är ofta ett billigare alternativ än att köpa dem så man får dem i handen, men kvaliteten kan vara svårare att bedöma på förhand. Ofta är det enda man får göra att se en halvtaskig preview av förstasidan. Dock finns det sidor där man kan ladda ner noter som går att lita på, och dessa kommer att listas med länkar i de artiklar där de passar!

Gratis noter på nätet

Det tredje alternativet är förstås noter som bara är att spara ner utan kostnad. Och visst finns det sådana möjligheter online, även om det inte går att få tag på lika mycket som går att köpa eller ladda ner till en kostnad. En hel del sidor erbjuder noter helt kostnadsfritt och i synnerhet rör det sig förstås mest om musik för vilken skyddstiden har gått ut (upphovsrätten slutar gälla efter ett specifikt antal år). Studerar man eller spelar mycket klassisk musik så finns det guldgruvor vad noter online beträffar.

Noter till specifika instrument

Här nedan listas artiklar där du kan läsa om hur du kan hitta noter online för just ditt instrument. Det här notprojektet drog igång den 23 augusti 2011, och i början beräknades det att ca två notartiklar skulle publiceras varje vecka under tio veckor framöver. Du kan således utgå från vad det är för datum när du läser detta och avgöra om Musikinstrument har lyckats följa sina planer till punkt och pricka eller ej!