Ovanliga instrument

Detta är det andra instrumentarkivet på Musikinstrument. Här listas ovanliga instrument. Måhända kanske flera av dessa inte känns som ovanliga instrument för alla, men det är definitivt inte de instrument som man går runt och diskuterar var dag i det här landet. Man kan säga att de instrument som du kan hitta här helt enkelt inte särskilt ofta ingår i vardagsdiskussioner om musik här i Sverige. Ett alternativ var att kalla arkivet för “sällsynta instrument”, men då låter det ju mer som de skulle vara rariteter i världen.

Musikinstrument har också en huvudarkiv, och de artiklar som listas där är om vanligare instrument. De är dessutom mycket längre än de du hittar här. Gå till huvudarkivet!

Många som läser innehållet i det här arkivet kommer att för åtminstone något instrument utbrista “men det är väl inget ovanligt instrument” och himla med ögonen. Visst, det finns instrument här som man definitivt skulle kunna skriva en fullständig artikel om, men det är heller inte omöjligt att artiklarna om just dessa instrument kommer att utökas. Däremot är den absoluta majoriteten av instrument här sådana som du troligtvis aldrig hört talas om.

Avsnittet Ovanliga instrument har som mål att innehålla en stor kvantitet artiklar på runt 100 ord vardera. Här kommer du inte få någon detaljerad information kring något instrument, utan bara en överblick över vad det är för sorts instrument och lite om var det används och i vilka sammanhang. Man kan se Ovanliga instrument lite som ett uppslagsverk över musikinstrument.

Musikinstrument drog igång publiceringen av texter om ovanliga instrument den 1 september 2011. Det finns inget riktigt slutdatum, utan texter om nya instrument publiceras sporadiskt. Just nu är arkivet uppdelat i “Blåsinstrument”, “Stränginstrument” och “Elektroniska instrument”. Arkivet är i bokstavsordning, så det torde inte vara omöjligt att hitta det instrument du är intresserad av. Tipsa gärna sidan om du tycker att något mycket viktigt instrument saknas!

Lista över ovanliga instrument:

 

Blåsinstrument:


 

Stränginstrument:

 

Elektroniska instrument: