Pianoforte – hemmets klaver

En utveckling från cembalon och vårt oftast förekommande musikinstrument i hemmet, i många fall endast som vacker möbel – pianoforte (eller, mer förekommande idag – bara piano. Det kan betraktas som slaginstrument och som stränginstrument, här på sidan kallar vi det klaverinstrument. Oavsett vilket så är pianoforte ett älskat instrument med enorma kapaciteter att skapa ljuvlig musik. De två huvudsakliga pianotyperna är konsertpianot och kammarpianot (eller flygel och piano/pianino). Kammarpianot är det upprättstående pianot som återfinns i många hem (men som spelas aktivt i alldeles för få!). Att lära sig spela piano redan som ung ökar den musikaliska förståelsen något alldeles enormt och är något som alla föräldrar borde överväga. Ta reda på mer om pianot och dess historia genom att läsa vidare!

Pianoforte

Hur fungerar det?

Pianoforte är en sammanslagning av två musiktermer med betydelserna “svagt” (piano) och “starkt” (forte). Detta för att beroende hur man trycker ner tangenterna kan man åstadkomma både svaga och starka, mjuka och hårda toner. Detta har och göra med relativt avancerad mekanik med grundidén att strängarna slås an med en hammare istället för att knäppas (vilket är fallet i äldre klaverinstrument – som t.ex cembalon). Pianofortet har vanligtvis 88 tangenter, varav 52 vita och 36 svarta.

Omfång:

A2–c5 (vad innebär detta?)
Bara det största instrumentet av alla, orgeln, överträffar pianoforte i tonomfång. Går man bara en oktav ner från pianots längsta ton landar man på en ton som människan är oförmögen att uppfatta. Det faktum att så många toner går att spela samtidigt gör pianot till ett av få musikinstrument som kan göra konsert helt på egen hand.

Lite historia

I skrivande stund var det exakt 300 år sedan (1709) som Bartolomeo Cristofari, en italiensk cembalobyggare, fick för sig att utveckla sitt instrument genom att bygga ut och justera mekaniken. Resultatet blev det vi idag kallar piano eller pianoforte. I början användes pianot mestadels för att ackompanjera orkestermusik, men växte fram på allvar som soloinstrument under 1800-talet.


Musiktips

Det finns många fantastiska kompositörer som skrivit musik för pianoforte så det finns förstås otaliga mängder musiktips att teckna ned här. Jag får välja ut några favoriter helt enkelt, och en av dem är Chopins Nocturne, opus 27. Den vackra andra delen kan du lyssna till här. Min absoluta favorit är komponerad av Eric Satie och kan vara det vackraste stycket pianomusik som någonsin skrivits. Dessutom är det relativt okomplicerat – det krävs inte många år av pianolektioner för att lyckas lära sig spela det. Lyssna och njut!

Köpa piano  (pianoforte)?

Handla piano kan vem som helst lyckas med.  Bara frakten är besvärlig. Otroligt många hushåll har ett piano som det knappt spelas på, och på köp och- säljmarknader som Blocket och Fyndtorget finns ett stort utbud pianon till salu. Att köpa sprillans nytt piano är ofta så dyrt så priset sällan står utskrivet på försäljaren eller tillverkarens hemsida. Att köpa begagnat piano duger bra i de allra flesta fall.

Blocket – pianon till salu!

Fyndtorget – pianon säljes

Fördjupning

Pianoforte – mer historia: George Bernard Shaw (1956-1950) sade en gång att “pianoforte är det mest perfekta musikinstrument som finns: uppfinnandet av pianofortet innebar samma revolution för musik som boktryckarkonsten för poesin” (låg klass på översättningen, men något sådant). Cembalo-byggaren Bartolomeo Cristofari byggde, som tidigare nämnt, pianofortet år 1709. Det första stycket för pianoforte var en sonat som skrevs av Lodovico Giustini år 1732. Olyckligt nog skedde detta ett år efter Cristofaris död. Den första konserten med piano som solistinstrument fick dock vänta 36 år till – till 1768 – då Henry Walsh satt vid pianot i en konserthall i Dublin.

Visste du att…? Frédéric Chopins så gott som hela livsverk var musik för pianoforte eller piano med orkester? Det är mycket tragiskt att den mannen inte ens blev 40 år gammal.

Detta är instrumentartikel nummer 2Musik-instrument.se (publicerad 26 juli 2009). Mer om att spela piano.

Kanske vill du också lära dig om cembalon?

Gå tillbaka till avsnittet Klaverinstrument på Musik-instrument.se!