Rockband

Ett rockband är ingen lättdefinierad ensemble, men det råder inga tvivel om att de finns, och det finns många av dem! Rockmusiken uppkom i mitten av 1900-talet med hjälp av influenser i form av bluesmusik, jazzmusik, och en del folkmusik. Eftersom detta dock inte ska vara någon historisk redogörelse, så är det lika bra att gå direkt på de musikinstrument som är vanliga i ett rockband. Givetvis så skiljer sig ensembler från varandra, och det finns inte riktigt någon ensemble som är mer “rockband” än alla andra. Men håll till godo!

Rockinstrument nummer 1 – elgitarren – Det första instrument man bör nämna är elgitarren, eftersom detta ofta är et mest framstående instrumentet i rockbandet. Elgitarren ses av många som det mest kapabla instrumentet när det gäller virtuosa solon och läckra riff.

Basfundamendet – elbas – Det vitala basfundamendet i rockbandet utgörs inte sällan av en elbas, vilken med en förstärkare kan åstadkomma stora ting. Basriff är också vanliga, och definierande för vissa sånger. Sånger som är särskilt kända för sitt basriff är Queens “Another One Bites the Dust” och Michael Jacksons “Smooth Criminal”.

Trumsetet – Få rockband är helt utan trummis. Trummisens jobb är först och främst att föra låten framåt med väldefinierad rytm, men man kan göra mycket med ett trumset och ett par rediga timmar. Trumsolon är vanliga.

Instrumenten ovan bör kanske ses som de vanligaste i ett rockband. Band som Billy Talent och The Police har exakt denna uppsättning. Sedan är förstås vokalmusiken (sången) en beståndsdel som sällan lämnas utan.

Piano eller keyboard – Det finns också många pianister i rockvärlden, däribland Freddie Mercury, Magnus Uggla, och Jon Bon Jovi.

Sedan finns det förstås ett antal till instrument som ofta får chansen i ett rockband. Den akustiska gitarren är ett exempel. Annars har förstås banden alltid friheten att utmärka sig från andra genom att ta in instrument som inte är direkt sammankopplade med ensemblen.

Artikel publicerad den 30 oktober 2011.

Gå tillbaka till Ensembler: en guide till olika instrumentgrupper.