Saxofon – jazzigt träblåsinstrument

Det känns igen, ljudet av en saxofon. Att identifiera instrument i olika musikaliska verk är ofta en ganska svår utmaning, men för att identifiera just den behövs ingen längre utbildning. Inget annat träblåsinstrument (åtminstone inte de vanligaste) har ett sådant distinkt ljud som just saxofonen, och just därför är det väldigt populärt som soloinstrument. Det finns flera olika varianter av detta trevliga och folkkära träblåsinstrument, vilket gör det extra svårt att skriva en artikel om den. Längre ner kommer du hitta länkar till undersidor med kortare texter om de vanligaste varianterna, däribland sopransaxofon, altsaxofon och tenorsaxofon.

Vill du köpa saxofon? Se ännu lite längre ner på sidan för tips och inspiration.

Saxofon

Hur fungerar den?

I menyn ovan finns en länk till Musikinstrument:s artikel om instrumentfamiljen blåsinstrument. I avsnittet om träblåsinstrument kan du läsa om hur vissa instrument har enkelt rörblad och vissa dubbla. Instrumentet har enkelt rörblad, och det är genom denna del som ljudet alstras och sätts i vibration inuti instrumentet. De många klaffarna används förstås till att minska eller öka vibrationernas svängrum, vilket i sin tur leder till att tonhöjden justeras.

Omfång:

Ab–e2 (vad innebär detta?)
Här väljer jag att ange omfånget för tenorvarianten, eftersom det är den vanligast förekommande. Det ska dock sägas att marginalerna är alldeles för små för att den anledningen ska vara rimlig, varför jag har skapat några undersidor med kort information om de olika varianterna.

» Sopranino
» Sopran
» Alt
» C-melodi
» Tenor
» Baryton
» Bas
» Kontrabas
» Subkontrabas


Historia

Det finns en underbar logik bakom namnet – helt enkelt den att instrumentets skapare gick med namnet Sax. Adolphe Sax föddes i Belgien 1814 och var vid skapandets tidpunkt (ca 1842) väl bekant med träblåsinstrumentens uppbyggnad, då han själv spelade både flöjt och klarinett. Sax tog patent på sin uppfinning 1846. Idag är den ett mångsidigt musikinstrument som används i allt från jazz och dansband till symfoniorkestern.

Musiktips

Det är varje svensks plikt att känna till berättelsen Karl-Bertil Jonssons julafton som visas i SVT kl 19 varje julafton. De flesta kan också nynna den så välkända melodin som spelas kontinuerligt genom hela sagan. Vilket är instrumentet? Givetvis är det det instrument om vilken denna artikel handlar, mer specifikt, altsaxofon! Arne Domnérus spelar Gunnar Svenssons vackra melodi här.

Köpa saxofon?

Det är inget ovanligt instrument vi talar om och därför kommer det inte bli krångligt för dig om du är inne på att köpa en. Det går att köpa saxofon i mängder av olika prisklasser, både begagnat och nytt! Hos Thomann Cyberstore – en populär och pålitlig instrumentförsäljare – har du väldigt många att välja mellan.

Thomanns utbud av saxofoner

Blocket – begagnade exemplar till salu

Fördjupning

Som tidigare nämnt tog Adolphe Sax patent på sin uppfinning år 1846. Kombinationen av konisk borrning och enkelt rörblad verkade ny, men var inte helt ny. År 1825 fick faktiskt en skotte vid namn William Meikle patent på ett konceptuellt liknande instrument som han kallade för “altfagott”. Denna uppfinning är emellertid så gott som bortglömd, tillsammans med Meikles namn. Adolphe Sax har istället gått till historien som en stor instrumentmakare. Bland andra av hans uppfinningar återfinns saxotromba (läs mer) och saxtuba (läs mer). Målet med saxinstrumenten var i första hand att skapa en kraftfull samling instrument för nyttjande i militärband. Det var också just genom dessa band som saxofonen kom att populariseras. Band som Julliens bidrog till att den engelska publiken blev bekanta med instrumentet under 1850-talet, och ett halvt sekel senare var det Sousa’s tur att göra detsamma fast i Amerika.

Den moderna symfoniorkestern (mer info) använder sig idag inte sällan av saxofonen. Altvarianten användes först på egen hand, men sedan skrev Richard Strauss sitt Symphonia domestica (1902) som krävde en hel saxofonkvartett! Efter andra världskriget har saxofonen kommit att bli ett av våra allra mest älskade blåsinstrument. Vissa menar att det troligen beror på att spelsättet är relativt enkelt om man jämför med andra rörbladsinstrument (med det vill jag inte på något sätt säga att det är lätt att lära sig spela instrumentet).

De främsta saxofonisterna – Vill man hitta bra saxofonmusik så finns det vissa namn som man måste kolla upp, många av vilka troligen är bekanta. Eller vad sägs om Charlie Parker, Sidney Bechet, Marcel Mule, Coleman Hawkins, John Coltrane och Stan Getz? Märk väl att dessa herrar är jazzmusiker, och det är just jazzsaxofonen som kanske allra oftast förs till tankarna när instruments namn nämns.

Berömda verk – Om man letar efter klassisk musik skriven för saxofon så finns det ett antal godbitar. Georges Bizets L’Arlésienne (1872) innehåller exempelvis ett fantastiskt solo för altsaxofon. Andra välkända verk där du kan höra blåsinstrumentet är Maurice Ravels Bolero och Vaughan Williams Symphony No. 6.

Detta är instrumentartikel nummer 20Musik-instrument.se (publicerad 6 januari 2010).

Kolla också in andra jazziga instrument, som trumpet, tuba och kontrabas!

Gå tillbaka till Blåsinstrument på faktasidan Musik-instrument.se.