Sinfonietta

Ordet sinfonietta stöter man vanligen på lite här och där. Det finns kända svenska ensembler som Dalasinfoniettan och Värmlandsoperans sinfonietta. Men vad för sorts instrument kan man hitta i en sinfonietta? Är det bara som en symfoniorkester?

För att tala klarspråk så är sinfoniettan lite av ett mellanting mellan en stor symfoniorkester och en liten kammarorkester. Ordet betecknar också ett verk för just en sådan ensemble. Exakt vilka instrument och hur många som ingår i varje instrumentgrupp kan variera från sinfonietta till sinfonietta, men ofta ser det ut något i den här stilen:

Instrument i en sinfonietta:

Blåssektionen:

Denna ensemble är ofta utrustad med två av varje träblåsinstrument och två av varje bleckblåsinstrument, men lämnar vanligen ute lite mindre vanliga instrument som engelskt horn, kontrafagott, och ofta även trombon och tuba. Som kompositör kan man dock räkna med att ha till sitt förfogande två flöjter, två oboer, två klarinetter, och två fagotter. I bleckblåssektionen återfinns vanligen minst två valthorn och två trumpeter.

Stråksektionen:

Här finns naturligtvis den vanliga uppsättningen stråkar, men antalet är mindre än i symfoniorkestern. Vanligen rör det sig om runt 7 förstafioler, 6 andrafioler, 4 violor, 4 cellor och 2 kontrabasar.

Slagverk:

Pukor är självskrivna ingredienser i sinfonietta-hopkoket, och ofta finns så pass många som 4-5 stycken. Vidare finns så kallade standard-slagverk, som cymbaler, bastrummor och olika former av idiofoner (läs mer), ofta till handa. Det är inte ovanligt att sinfoniettan är utrustad med två stycken perkussionister, vilka växlar lite mellan olika slagverk. Dessa måste man ha i åtanke om man komponerar för ensemblen!

Gå tillbaka till Ensembler: en guide till olika instrumentgrupper.