Sjunga i kör

Det här är en guide för dig som är intresserad av att sjunga i kör. Om körsång kan ses som att utöva ett instrument så är nog körsång det som är mest tillgängligt och uppnåeligt av alla de instrument som det skrivs om här på sidan.

För att göra det väldigt enkelt och bekvämt för dig som läsare så börjar vi med en innehållsförteckning, som sedan kommer att följas till punkt och pricka:

1. Vad innebär det att sjunga i kör?

2. Vilken sorts kör passar jag i?

3. En lista över några bra svenska körer.

1. Vad innebär det att sjunga i kör?


Det här låter säkert som en fråga med ett självklart svar: att sjunga i kör är kort och gott att gå med i en kör och medverkar i deras framträdanden. Men för att gå igenom lite närmare vad det innebär så bör det sägas följande: att sjunga i en kör är att utvecklas. Du kommer att lära dig att tyda en dirigents viftande, du kommer att lära dig sångteknik, och du kommer att lära dig att lyssna. Det sistnämnda är det svåraste, och tar längst tid att lära sig, men är samtidigt det viktigaste. De körer som låter bäst är de körer där sångarna har utvecklat en bra förmåga att lyssna. Att sjunga i kör på ett bra sätt är nämligen att göra flera saker samtidigt – titta, sjunga, och lyssna. Som medlem i en kör har du också ett ansvar. Så fort du missar ett rep så kommer både du själv och resten av kören att lida – och när väl framträdandet kommer blir det troligtvis sämre än det kunde ha blivit. Som körmedlem betyder du alltid mer än du tror att du betyder.

Jag är kille. Är jag en tönt om jag börjar i en kör?

Nej. Det är en allmänt erkänt sanning att körsång är bland det coolaste som finns, och blir du retad för att du sjunger i kör kan du utan vidare avfärda det som avundsjuka.

Jag vill börja sjunga i kör men vet inte om jag kommer kunna gå på alla rep. Men det gör väl inte så mycket?

Vill du gå med i en seriös kör ska du nog gå in för att medverka vid så många rep som möjligt. När man står och sjunger mitt i en kör kan det vara svårt att uppfatta någon skillnad när man själv håller tyst, men som sagt, man betyder alltid mer än man tror att man gör. Om du sjunger illa och har kommit med i kören halvt av misstag så gör det dock inte något att du inte kommer på alla rep. Men kom då helst inte på konserten heller!

2. Vilken sorts kör passar jag i?

För att avgöra hur du ska gå till väga. Svara ärligt på följande quiz, och läs sedan rätt text för ditt resultat!

1. Har jag sjungit i kör förut?

A. Nej (1p)
B. Ja, i flera år (5p)
C. Ja, men bara under en kort period (2p)
D. Räknas musiklektionerna i grundskolan? (1p)

2. Vad tycker min omgivning om min sång?

A. Folk säger ofta att jag sjunger bra (3p)
B. Jag får ofta sjunga solon vid olika tillfällen (4p)
C. Jag sjunger mycket men ingen säger någonting (2p)
D. Det finns frätskador i min duschkabin, mjölken är ofta sur, och många glas har små sprickor (1p)

3. Hur brukar det gå för dig på Karaoke-spel som “Singstar”?

A. Vinner alltid (4p)
B. Hm, vinner rätt ofta (2p)
C. Det känns som det går jättebra men jag vinner aldrig (1p)
D. Jag har aldrig spelat karaoke-spel (3p)

Räkna nu ut din poäng! Sen hittar du svaret till vilken kör du bör sjunga i och hur du bör gå tillväga nedan!

8-12 poäng. Du har nog vissa förmågor. Leta upp några av de mer ambitiösa körerna i din närhet (kyrkan är en bra plats att börja leta), och försök ta reda på om du kan göra någon provsjungning. Tänk dock på att de kan begära att du är en hyfsad notläsare och har bra gehör. Om det inte går vägen kan du gå till nästa stycke!

5-7 poäng. Försök hitta någon kör som inte kräver så mycket vad intagningsprov beträffar. Kanske finns det någon lokal musikskola som har någon hobbykör? Skada inte ditt självförtroende genom att försöka söka till stadens bästa kör, och misslyckas.

3-4 poäng. Kolla upp om Caroline af Ugglas kör “Alla kan sjunga” för någon verksamhet nära dig.

1-2 poäng. Måhända har du andra intressen?

Bra svenska körer

Det finns 1000-tals körer i Sverige, och det finns alltid en kör för alla. Sista utvägen är nämligen att gå med i “Kör för alla” med Caroline och Yvonne af Ugglas. Dit kan man gå om verkligen ingen annan kör vill ha en, och där har de dessutom enligt rykten ganska kul. Det här avsnittet är särskilt anpassat till barn och ungdomar som vill sjunga i kör.

Att sjunga i körUngdomskörer och barnkörer:

Gosskörer: Att sjunga i gosskör är ett av de bästa sätten att utvecklas musikaliskt redan från unga år. Oftast krävs en liten provsjungning för att komma med i en gosskör. Här är några av de bästa gosskörerna i Sverige:

Uppsala domkyrkas gosskör – Sveriges äldsta gosskör, kända för sin samsjungenhet och sina skickliga sångare (i synnerhet sopranerna – de yngsta). De mest talangfulla unga sångarna i Uppsala, om de väljer att sjunga i kör, hamnar oftast här. Uppsala domkyrkas gosskör turnerar över hela världen; den senaste turnén gick till USA där de uppträdde i Washington och Cincinnati.

Stockholms gosskör – Troligtvis Stockholms främsta gosskör. Får ofta sjunga på TV-evenemang som Allsång på Skansen, och medverkade vid det senaste nationaldagsfirandet där de sjöng för kronprinsessparet.

Göteborgs gosskör – En annan av landets bästa gosskörer, som tampats med ekonomiska problem på senare år, men nu nått ett fördelaktigt avtal med katolska församlingen i Göteborg. Grundades år 1962 och har ca 70 medlemmar.

Adolf Fredriks Gosskör – Ett annat bra alternativ om du har en stockholmsunge som vill sjunga i kör. Har bland annat medverkat i uppsättningen av två av Mahlers symfonier på senare år.

Fler gosskörer – Det finns också fler gosskörer runtom i landet, däribland Varbergs gosskör (nystartad), och Helga Trefaldighets gosskör i Kristianstad. Ofta är de knutna till någon församling, så det kan vara ett bra förslag att börja leta hos Kyrkan, om du inte bor i någon av de större städerna.

Flickkörer:

Adolf Fredriks Flickkör – En av Sveriges bästa flickkörer, som fått flera internationella utmärkelser. Konsertkören har ca 40 medlemmar. Adolf Fredriks Flickkör startades år 1972 av Bo Johansson.

Uppsala domkyrkas flickkör – En annan av landets främsta flickkörer, som samarbetar mycket med Uppsala domkyrkas gosskör, och senast turnerade med dem i USA (2010). Uppsala domkyrkas flickkör är känd för sina ovanligt skickliga unga sopraner, och har på senare tid framfört mycket komplicerade kulningsstycken med solister ur kören.

Flickkören Clavinova, Karlstad – Duktig kör med ca 30 medlemmar. Vänder sig dock till lite äldre flickor (14-20 år).

Avesta musikskolas flickkör – Skicklig kör med sångare från Avesta och Hedemora. Deltog i kör-VM i Graz år 2011 och mottog ett silverdiplom.

De visa, Uppsala – En annan av landets skickligaste flickkörer, vars konserter ofta har fullsatta konsertsalar. De visa, en del av musikskolans flickkörsverksamhet i Uppsala, har många underkörer för lägre åldrar, däribland Notabelles, som på senare år bland annat sjungit tillsammans med Charlotte Perrelli, Pernilla Wahlgren, och Sonja Aldén.

Fler flickkörer: Tyvärr kan inte alla Sveriges flickkörer lyftas fram här, men det finns förstås betydligt fler (och totalt sett betydligt fler än det finns gosskörer). Kolla med närmaste församling eller musikskola!

Ungdomskörer – blandad kör: Många som sjunger i kör gör det mest av möjligheten att sjunga tillsammans och kika på någon sötnos av det motsatta könet. Naturligtvis är inte alla landets körer uppdelade efter kön; många blandade körer existerar. Bland de bästa erfarenheter man kan få av blandad kör är att söka in till musikklasser eller kulturklasser och göra musiken till en naturlig del av skolgången. Musikklasser finns i många städer, däribland Stockholm, Uppsala, Nacka, Järfälla, Tyresö, Norrköping och Täby.

Vuxenkörer:

Det finns en stor mängd vuxenkörer för alla lite äldre som vill sjunga i kör. Man kan säga att det även här finns tre olika varianter:

Blandade körer:

Körer för både män och kvinnor. Bland framstående blandade körer i Sverige märks Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör, Lunds Kammarkör, Stockholms Kammarkör, Domkyrkokören i Uppsala. Studentkörer är också vanligt förekommande. Bland landets främsta studentkörer bör Schola Cantorum (Uppsala – besök körens hemsida) och Umeå Studentkör nämnas.

Manskörer:

Manskörer finns i nästan större kvantitet än damkörer i Sverige. Orphei Drängar ses vanligen som Sveriges främsta manskör. Linköpings Studentsångare och Lunds Studentsångförening är två andra skickliga manskörer.

Damkörer:

Bland landets bästa damkörer märks i synnerhet Stockholm City Voices och La Cappella (Uppsala).

En åtminstone hyfsat komplett lista för dig som är sugen på att sjunga i kör hittar du här.

Artikel publicerad den 5 augusti 2011. Senast uppdaterad den 4 februari 2015.

Gå tillbaka till Sjunga – ett avsnitt om sång.