Smärtor i handmusklerna

Många pianister drabbas av handsmärtor under utbildningen, när de arbetar upp sina fingermuskler. Det är en naturlig del av utvecklingen och varar sällan särskilt länge. Vissa klarar sig genom perioden där man upptäcker att fingrarna faktiskt har muskler relativt smärtfritt. För mig själv var det inte riktigt likadant. Emedan jag snabbt fick till fingertekniken med högerhanden (naturligen eftersom det är den handen jag helst använder för att greppa tag i saker till vardags), så har det varit svårare för vänsterhanden att lära sig att den fungera.

Svårast har det varit med det fjärde fingret (ringfingret), och enligt flera erfarna är jag långt ifrån den enda med detta problem. Ett otränat ringfinger följer vanligen med både långfinger och lillfinger vad de än gör, och är helt enkelt inte särskilt självständigt. Detta skapar problem vid pianospel, eftersom ringfingret ofta behövs i viktiga roller. När ringfingret används utan att veta att det har några egna muskler eller en egen vilja så söker det hjälp från handleden och underarmen. Det skapar en spändhet som bara gör en ont och som negativt påverkar ens uthållighet som pianist.

Det man då får göra är att ägna en förfärlig massa tid åt fingerövningar där man måste ta till tålamodet på allvar. Fingrarna måste lära sig att de har egna muskler, och att det är de som måste användas för att man ska kunna utvecklas som pianist på rätt sätt. Jobbar man riktigt länge så kan man faktiskt få en ordentlig träningsverk i handmusklerna. Det man får göra då är att ta sig en ispåse från frysen, trycka där det ömmar, och vara nöjd över att det i alla fall inte är underarmen som smärtar.

Undvik inte fingerövningarna vid nästa övningstillfälle även om smärtorna i handmusklerna ligger kvar. Var envis och återgå inte till fel teknik. Inom ett par veckor är du där!

Vidare – missa inte den nya artikeln om att köpa instrument begagnat!