Spelmanslag – vad är det?

Det är skrämmande så dålig koll många svenskar har på det svenska spelmanslaget. Detta gäller även mig själv, som fram till i fjol inte kände mig alls särskilt säker på vad ett spelmanslag var för något, exakt, förutom att de bestod av en massa violinister och spelar folkmusik.

Efter kort efterforskning så fastslog jag emellertid att det inte är så mycket mer komplicerat än så. Ett spelmanslag är en grupp spelmän som spelar svensk folkmusik. Vad antal musiker beträffar så finns inga siffror huggna i sten, men vad man så gott som alltid kan ta för givet är att de flesta av musikerna spelar fiol (mer om fiolen). Det första spelmanslaget bildades 1939 i Stockholm – Dalaföreningens spelmanslag. Fenomenet växte sedan snabbt – särskilt i början av 50-talet då många nya lag bildades – och idag finns det en stor mängd ensembler av denna typ runtom i landet.

Utöver fiolen så finns det en rad instrument som ofta förekommer. Här hittar vi dragspelet, klarinetten, och en och annan akustisk gitarr. Nyckelharpan ska inte heller glömmas. Visste du förresten att nyckelharpan får behålla sitt namn även utomlands? Engelsmännen refererar exempelvis till instrumentet som “nyckelharpa”. Vissa väljer dock att “anglifiera” instrumentet med den intelligenta konstellationen “keyed fiddle”.

Artikel publicerad den 26 november 2011.

Gå tillbaka till Ensembler: en guide till olika instrumentgrupper.