Stråkkvartett – en överblick

En stråkkvartett är en ensemble om fyra instrument, närmare bestämt stråkinstrument. Just den här enkla lilla ensemblen blev kolossalt populär bland de allra största kompositörerna inom den klassiska musiken. Fascinerande många av tidernas främsta har åtminstone någon gång skrivit en stråkkvartett. Många ställer sig frågan vilka instrument som ingår – här kommer svaret.

Stråkkvartett – lista över instrument

  1. Fiol. Den fantastiska lilla fiolen finns förstås med som ett av instrumenten i stråkkvartetten, men det hade nog ingen tvivlat på. Förstafiolen leder ofta ensemblen och kallas därför för primarie.
  2. En till fiol. Jajamensan. Många gör ofta misstaget att tro att stråkkvartetten faktiskt innehåller ett instrument av varje om man ser till de stråkinstrument som figurerar i orkestern. Så är alltså inte fallet – det finns två fioler.
  3. Viola. Altfiolen får förstås också plats i denna ensemble, med sin lite raspigare, strängare klang. Den är mitteninstrumentet i ensemblen.
  4. Cello. Basinstrumentet i stråkkvartetten är inte kontrabasen utan cellon. I den här konstellationen blir cellon egentligen det enda instrumentet med ett riktigt basregister, och med sin fantastiska mångsidighet är den verkligen en vital del av stråkkvartetten.

Stråkkvartett - fiol

Benämningen stråkkvartett gäller inte bara ensemblen, utan också ett musikaliskt verk, som tillämpar den. Som tidigare nämnt har många kompositörer skrivit för stråkkvartett. Vi har Mozart, Haydn, Béla Bártok, Mendelssohn, Schubert och även Beethoven. Även svenska tonsättare som Wilhelm Stenhammar har utmärkt sig inom genren.
“The Rough Guide to Classical Music” har skrivit en lista över de viktigaste och mest fantastiska verken som skrivits i den klassiska musikens historia. Det är en lista som är helt makalös att beskåda och än mer makalös att lyssna igenom. Här hittar vi inte färre än sex stråkkvartetter, och de bör alla lyssnas igenom och avnjutas. Det rör sig om:

 

– Béla Bartoks (nummer 4)
– Beethovens (nummer 7)
– Haydn (Op. 76)
– Janáček (nummer 1)
– Ravel (hans enda – otroligt bra!)
– Shostakovich (nummer 10)

 

Artikel publicerad den 17 september 2011.

Gå tillbaka till Ensembler: en guide till olika instrumentgrupper.