Theremin – instrument med antenner

Theremin är ett av de allra första elektroniska instrumenten – det uppfanns redan 1919. Det rör sig om en sorts synthesizer, uppkallad efter sin ryske uppfinnare Léon Theremin, som utformade sitt instrument redan vid 23 års ålder. Patenten kom dock inte förrän 10 år senare i USA, i anslutning till den stora depressionen. Den sålde därför inte särskilt bra i början. Theremin förknippas, utan de flestas vetskap, med sommarens tisdagkvällar framför TV:n. Nej, inte Allsång på Skansen, men Morden i Midsomer. Den kusliga signaturmelodin till kriminalserien spelas nämligen av just detta elektroniska instrument. Se det som glänskunskap!

Vill du köpa theremin? Thomann har många varianter, såsom denna. Se fler tips längre ner!

Theremin

Hur fungerar den?

En theremin innehåller två oscillatorer, en av vilkas frekvens varierar när man rör handen på olika sätt i förhållande till instrumentets antenn. Det gör att den totala frekvensen av de två oscillatorerna kan varieras. Oftast är instrumentet också utrustat med en antenn som styr ljudstyrkan, så att tonhöjd och ljudstyrka kan varieras oberoende av varandra (thereminen på bilden har emellertid bara en antenn)

Historia

Thereminens mystiska egenskaper har en hel del filmkompositörer tagit vara på. Miklós Rósza använde sig av theremin i Trollbunden (1945) och Bernard Herrmann tog vara på instrumentets kvaliteter i Mannen från Mars (1951). Därutöver har både Led Zeppelin och The Beach Boys använt den i rockmusik.

Musiktips

“Det där läskiga introt” och “det där kusliga instrumentet” hör man ofta i diskussioner om just den brittiska kriminalserien Morden i Midsomer, men själva ordet hör man sällan. Ta chansen att lyssna på signaturmelodin med din nyvunna kunskap!

Köpa theremin?

Thereminer kostar ofta runt 4000 kr och är inte så svåra att få tag på som det för många tidigare obekanta namnet kan antyda. Thomann har mycket prisvärda varianter. Kolla in sökfunktionen om du inte gillar den modell som länken leder till!

Thomanns utbud

Detta är instrumentartikel nummer 75Musik-instrument.se (publicerad 4 september 2010).

Intresserad av andra elektroniska instrument? Läs om hammondorgeln!