Trombon

Dragbasun, basun eller trombon. Där får man säga vad man vill. I den här artikeln används trombon från italienskans trombone som kort och gott betyder “stor trumpet”. Olikt de flesta andra bleckblåsinstrument har trombonen en sorts dragmekanism för att ändra tonhöjden. Totalt sju dragpositioner används, var och en av vilka ändrar tonhöjden med en halvton (det är lättare att förstå när du ser en trombon spela). Det finns många olika sorts tromboner – soprantrombon (ganska sällsynt), alttrombon, tenortrombon (vanligast i symfoniorkestern), bastrombon samt kontrabastrombon.

I den här artikeln kan du läsa om hur instrumentet fungerar, lite om dess historia, och var det kan köpas.

Trombon

Hur fungerar den?

Som ovan nämnt avgörs tonhöjden beroende på den dragposition musikern ställer in sitt instrument i. Luften blåses in i ett skålformigt munstycke och tonen kommer ut ur klockstycket. Borrningen varierar lite beroende på vilket land instrumentet tillverkats i, och klangfärgen kan således vara något annorlunda beroende på tillverkare. Trombonen är det starkaste instrumentet i orkestern.

Omfång:

E–d2 (vad innebär detta?)

Det omfång som anges här tillhör tenorvarianten, som ju är den som förekommer mest frekvent i symfoniorkestrar. Som vi ser har denna variant större kapacitet än en välutbildad tenorsångare, och kan ta djupa bastoner som stora E, samt nå upp över tenorernas så kallade “höga c” (tvåstrukna c).

Historia

Under sent 1400-tal började trombonen användas på allvar, men är egentligen äldre än så. Romerska militären använde instrumentets föregångare som fanfartrumpeter. Under 1820-talet tillfördes också ventiler till den. Sedan Wienklassicismen i slutet av 1700-talet har instrumentet sällan lämnats ute från symfoniorkestern. Mer historia hittar du längre ner!

Musiktips


Bara för att den ingår i symfoniorkestern ska man inte glömma att trombonen passar utmärkt i många olika musikgenrer, bland annat jazzen. Lyssna gärna till Nadav Nirenbergs solo här. Det visar på ett utmärkt sätt detta mångsidiga instruments kapacitet.

Köpa trombon?

Här kan tusenlappar sparas! Köpa trombon begagnat är ingen konst. Blocket har nämligen alltid ett stort utbud dragbasuner. Köper du hellre nytt och fräscht instrument? Kolla då också in Thomann!

Thomanns utbud av tromboner

Begagnade tromboner på Blocket

Fördjupning

Felix Mendelssohn står för ett helt och hållet odödligt citat om detta instrument: “Trombonerna är för heliga för att användas frekvent”. Ja, de förtjänar kanske ett bättre öde än att användas frekvent här och där bara för att fylla ut stämmorna i symfoniorkestern. Den är lite som en filmstjärna – gör hellre stora och få roller än har små biroller i många filmer.

Idag är inte trombonen bleckblåsfamiljens lägsta instrument, men det var den under en mycket lång period. Faktum är att när den utvecklades på 1400-talet så var detta för att efterfrågan på ett instrument som kunde spela i de litet djupare registren var stor bland dåtidens kompositörer. I början fanns en del förvirring vad instrumentets namn beträffar. Det fick i Frankrike heta trompette-sacqueboute (ungefär “trumpet som dras och trycks” – fransmännen var alltid mycket deskriptiva med sina titlar, och många klassiska verk som fick ett franskt namn till att börja med hette något i stil med “balett, gigiue, correnti och sarabande för två trumpeter och en cello med basso continuo”. Hade Stravinskijs balett från 1913 följt den namnsättartekniken så hade den hetat “Svit för fagott, violiner, violor, violoncelloer, kontrabasar, slagverk …osv.”, och inte “Våroffer”. Det hade ju varit lite jobbigt att säga. I vilket fall var det italienarna som kom närmast dagens namn med sitt “trombone”, medan engelsmännen döpte den till “sackbut” (betyder absolut ingenting på engelska och är bara en anglifiering av det franska ordet), och tyskarna kallade instrumentet för “posaune”.

Redan på 1600-talet fanns det olika modeller av detta instrument. Det fanns en bastrombon stämd i Eb, en tenortrombon i Bb (den vanligaste orkestertrombonen än idag) och en alttrombon i F. Man hade också storhetsvansinne och skulle göra trombonen ännu större. Hans Schreider byggde år 1615 en trombon som var dubbelt så lång som tenortrombonen och alltså kunde spelas en oktav lägre. Resultatet blev förstås en kontrabastrombon.

Noter till instrumentet: Noter går att hitta lite varstans online. Här finns det exempelvis över 800 noter för trombon, till riktigt billiga priser. 8notes.com är annars en bra sida om man letar efter rentav gratis noter till trombon, men då är utbudet förstås lite knaprare.

Detta är instrumentartikel nummer 15Musik-instrument.se (publicerad 3 oktober 2009).

Läs också om trumpeten.

Gå tillbaka till Blåsinstrument på faktasidan Musik-instrument.se.